Trikovi za savršeno peglanje odjeće

Peglanje svakako nije na vrhu popisa omiljenih načina provođenja slobodnog vremena. Za većinu nas, to je više nužno zlo nego užitak, te se trudimo ograničiti ga na odjeću koja to zaista zahtijeva. Kao i kod bilo kojeg drugog zadatka, postoje trikovi, tehnike i alati koji mogu učiniti peglanje manje napornim i učinkovitijim. Osim toga, peglanje pomaže odjeći da zadrži svoj oblik i produžuje njezin životni vijek.

 

U ovom članku ćete otkriti nekoliko zlatnih pravila koja će vas naučiti umjetnosti peglanja, olakšavajući vam postizanje svježe i mirisne odjeće bez nabora.

 

Glačalo na dasci za glačanje

Priprema za peglanje

Prije peglanja uvijek provjerite može li određeni komad odjeće ili tkanine biti peglan. Tu informaciju možete pronaći na simbolu na etiketi odjeće. Ako vidite simbol pegle, to znači da odjeću možete peglati. Međutim, ako je simbol pegle prekrižen, tkanina se ne smije peglati. Unutar simbola pegle obično se nalazi jedna, dvije ili tri točkice koje označavaju temperaturno podešavanje za peglu.

 

Prije nego počnete s peglanjem, razvrstajte odjeću prema materijalu. Počnite s peglanjem tkanina koje zahtijevaju najniže temperaturno podešavanje. Postupno prelazite na materijale koji zahtijevaju višu temperaturu. Na taj način ćete uštedjeti vrijeme čekanja dok se pegla zagrijava ili hladi te izbjeći nepotrebnu potrošnju električne energije.

 

Pripremite površinu na kojoj ćete peglati. Najbolji alat za tu svrhu je daska za peglanje. Ako je nemate kod kuće, peglajte na vatrootpornoj površini, poput stola prekrivenog preklopljenim pokrivačem i starijim pamučnim pokrivačem ili platnenim plahtama.

 

Kada koristite parnu peglu, koja je danas standard u gotovo svakom kućanstvu, pobrinite se da imate destiliranu vodu - to je najbolji izbor za punjenje spremnika pegle. Izbjegavajte korištenje vode iz slavine kako biste spriječili taloženje vodenog kamenca u pegli. Ako nemate destiliranu vodu pri ruci, prokuhajte vodu iz slavine u kuhalu, pustite je da se ohladi, a zatim je ulijte u peglu. Nakon peglanja uvijek ispraznite vodu i pustite da se pegla ohladi.

 

Osigurajte da je vaša pegla čista kao suza kako biste izbjegli mukotrpno uklanjanje obojenih mrlja s vaše omiljene košulje ili majice nakon što ih izglačate s opeklinom od prethodnog peglanja.

 


Provjerite da nema mrlja na odjeći koje bi se mogle utisnuti u tkaninu, čineći ih puno težim, ili čak nemogućim, za uklanjanje kasnije.

 

Ispeglano, složeno rublje

Triki za savršeno peglanje

Evo nekoliko provjerenih trikova kako izpeglati odjeću kao profesionalac: 

  • Za majice s printom ili šljokicama, peglajte na niskoj temperaturi, ne višoj od 110 °C, s printom ili šljokicama okrenutima prema unutra. Printovi i zakrpe manje su otporni na toplinu od tkanine i mogu se zalijepiti za dasku za peglanje ili peglu, uzrokujući oštećenje.
  • Osjetljive i tamne tkanine treba peglati naopako. Tamni materijali obično dobivaju sjajni izgled kada su u izravnom kontaktu s peglom.
  • Zakrenite džepove naopako da izbjegnete peglanje njihovih kontura.
  • Blago navlažite svoje rublje. Pravilo je, čim je tkanina suša, teže je postići besprijekoran izgled bez nabora, posebno kod posteljine, ručnika i košulja. Počnite peglati odjeću dok je još blago vlažna, ili je navlažite raspršivačem ili stavite vlažnu krpu na vrh.
  • Najbolji način peglanja odjeće je korištenjem parne pegle. Pomaže u uklanjanju nabora i daje vašoj odjeći lijep izgled dok im pomaže zadržati oblik.
  • Sve vezene dijelove treba peglati naopako i staviti na ručnik kako bi se spriječilo pritiskanje i oštećenje veza.
  • Peglajte sve odjevne predmete odozgo prema dolje, a zatim obratno, kako biste slijedili prirodan smjer vlakana tkanine i spriječili povlačenje i iskrivljavanje materijala.
  • Budite oprezni prilikom peglanja patentnih zatvarača. Nikada ne prelazite peglu preko njih; umjesto toga, peglajte oko njih, jer metalni patentni zatvarač može oštetiti površinu za peglanje, a plastični se može otopiti pri visokim temperaturama.
  • Košulje ili bluze uvijek trebate početi glačati od rukava. Nastavite s ovratnikom, ramenima, bočnim dijelovima, i na kraju, leđima. Budite oprezni prilikom peglanja gumba.
  • Kada je riječ o suknjama, stavite ih na dasku za peglanje i peglajte od ruba prema struku. Ako suknja ima podstavu, okrenite je naopako i peglajte je odvojeno.
  • Peglanje plisirane suknje može biti malo zahtjevnije. Raširite suknju na dasci za peglanje, svaki nabor učvrstite pribadačom, kvačicom ili štipaljkom, i peglajte odozgo prema dolje. Držite peglu okomito i pažljivo pređite preko svakog nabora. Ako suknja treba vlagu, stavite čistu vlažnu krpu na nju.
  • Pripremite vješalice unaprijed i odmah objesite svježe izpeglanu odjeću, dopuštajući joj da se ohladi na vješalici. Smjestite ih u ormar s dovoljno prostora između njih kako biste spriječili stvaranje neželjenih nabora na tkaninama.
  • Kada objesite svježe opranu odjeću na sušilo, uvijek pričvrstite štipaljke na rubove. Štipaljke mogu ostaviti tragove na tkanini, ali puno je lakše ukloniti ih peglanjem s rubova nego s vidljivih područja.
  • Ako nemate mogućnost peglanja odjeće, ali je ipak trebate osvježiti i vratiti joj oblik, objesite je na vješalicu u kupaonici. Para koja se oslobađa u prostoriji pomoći će u izglađivanju nabora i ispravljanju odjeće.

 

Odjeća visjela na vješalicama

Primijenite prave taktike pri peglanju različitih tkanina 

Spriječite oštećenje odjeće i nepotrebnu potrošnju energije prilagođavanjem pegle na odgovarajuću temperaturu.

 

Svila uvijek treba biti peglana na niskoj temperaturi (148°C), okrenuta naopako. Kako biste zaštitili materijal i učinili ga "glatkim poput svile", preporučuje se upotreba maramice ili tkanine.

Čipku i najlon peglajte na najnižoj temperaturi (do 110 °C) i bez upotrebe pare.

Kašmir i baršun uopće ne bi trebali biti peglani; međutim, možete ih ispeglati parom.

Poliester se pegla na srednjoj temperaturi (148°C).

Pamučne tkanine mogu se peglati na visokoj temperaturi (200°C).

Velur, tvida i flanela trebaju se peglati na srednjoj temperaturi (140–170 °C) s naličja ili preko vlažne tkanine.

Vuna ne podnosi visoke temperature, stoga je peglajte na niskoj temperaturi (100–120°C), okrenuta naopako. Ručno pleteni predmeti uopće ne bi trebali biti peglani; umjesto toga, objesite ih u kupaonicu ispunjenu parom. Para će pomoći u izglađivanju nabora.

Peglajte viskozu na niskoj temperaturi (120°C).

Lan treba glačati lagano navlaženu raspršivačem. Koristite paru na najvišoj temperaturi (180–200°C).

Potpuno izbjegavajte peglanje frotirskih ručnika, jer smanjuje njihovu upijajuću moć.

Chiffon je vrlo delikatan kada je u pitanju peglanje. Mora se peglati na vrlo niskoj temperaturi (60–80 °C) i bez upotrebe pare. Svaka kapljica vode koja padne na ovaj materijal može ostaviti mrlju. Nakon peglanja čifona, pustite ga da se ohladi oko 10 minuta, jer to omogućuje tkanini da poprimi željeni oblik.

 

Tkanina zalijepljena za peglu

Učinite glačanje ugodnijim

Pretvorite peglanje iz dosadne obaveze u ugodno iskustvo.

 

Pretvorite peglanje u glavni događaj stavljajući dasku ispred televizora. Zaronite u svoju omiljenu seriju ili filmsko uživanje dok izbjegavate vijesti kako biste spriječili modne inferno. Oživite zabavu uz svoje omiljene pjesme, uzbudljive audio knjige ili tečaj stranog jezika. Peglanje je upravo postalo puno zabavnije!

 

Perite svoju odjeću s kvalitetnim deterdžentom kako biste osigurali osjećaj zadovoljavajuće čistoće, donoseći vam udobnost i radost pri dodiru tkanine.


Dodajte malo parfema za rublje u vaše pranje za dugotrajan miris, pretvarajući vašu odjeću u mirisni užitak - bilo da peglate ili odmaraju u ormaru.

Back shopping