Sušilica? Da, molim! Iskoristite njezin potencijal

Sušilica je postala neophodan kućanski uređaj, jer nam pomaže uštedjeti vrijeme koje bismo potrošili na vješanje i sušenje rublja na zraku. Zahvaljujući svojim funkcijama, čak možemo smanjiti količinu odjeće koja treba peglanje, što je posao od kojeg mnogi pokušavaju izbjegavati ili jednostavno nemaju vremena za njega. Korištenje sušilice je jednostavno, ali ipak postoje nekoliko smjernica koje treba slijediti kako bismo osigurali da završimo s čistim, svježim mirisom rublja.

 

U ovom članku donosimo vam korisne savjete za iskorištavanje punog potencijala vaše sušilice.

Odabir programa za pranje rublja

Priprema za sušenje

Priprema za sušenje počinje čak i prije nego što odjeća dođe do bubnja. Odaberite ciklus centrifuge koji će što više iscijediti vlagu.

Uvijek provjerite etiketu na odjeći, gdje ćete pronaći informacije o tome može li se objesiti ili podnijeti toplinu sušilice.

Prije nego što stavite rublje u sušilicu, sortirajte odjeću prema vrsti tkanine i debljini kako biste osigurali da sve izađe suho na kraju ciklusa. Protresite odjeću i odvojite je kako biste spriječili nabore jer zgužvana odjeća ne suši se dobro.

Pri odabiru programa, razmislite hoćete li peglati odjeću nakon sušenja: u tom slučaju, ostavite je blago vlažnom. Budite oprezni pri punjenju bubnja sušilice i napunite ga samo do polovice. Provjerite ima li mrlja na odjeći, jer će biti puno teže ukloniti ih nakon sušenja.

Nakon svakog centrifugiranja u sušilici, ne zaboravite isprazniti kondenzacijski spremnik. Ako ne možete to učiniti svaki put ili jednostavno zaboravljate, ne čekajte više od tri ili četiri puta. Također, možete iskoristiti tu vodu iz spremnika na koristan način - zalijevanje biljaka, punjenje spremnika vjetrobranskog stakla automobila ili čak dopunjavanje pegle.

Nakon sušenja, ne zaboravite temeljito očistiti filter, uklanjajući prašinu i grinje. Možete ga očistiti usisavačem ili dezinficirati namakanjem u otopini hladne vode i bijelog octa u jednakim dijelovima. Prije nego što ga vratite u sušilicu, provjerite je li potpuno suh.

Isto tako, trebali biste temeljito očistiti bubanj ovom otopinom, barem jednom svaka tri mjeseca. Ovo ne samo da sprječava stvaranje neugodnih mirisa u sušilici, već i ostavlja vašu odjeću mirišljavu kao rajski cvijet.

 

Što nije prikladno za sušilicu

Iako možete ubaciti gotovo sve u sušilicu, evo nekoliko odjevnih predmeta i stvari koje nisu prikladne za ovaj uređaj.

 

 • Odjeća s šljokicama i svjetlucanjem. Iako možete baciti ove odjevne kombinacije u pranje, izbjegavajte sušilicu - ti ukrasi mogu biti oštećeni u bubnju.
 • Odjeća od vune. Vuna je izrazito osjetljiva na visoke temperature, te njezino sušenje u sušilici može rezultirati skupljanjem za nekoliko veličina.
 • Odjeća od svile. Svila je izuzetno osjetljiv materijal koji ne podnosi visoke temperature. Zato se u potpunosti izbjegava sušenje u sušilici - mogla bi izgubiti svoj delikatan dodir.
 • Čipkasto donje rublje i grudnjaci. Tijekom sušenja, kukice, elastični dijelovi i čipka mogu biti oštećeni.
 • Puhaste jakne. Delikatne gusje perje bi se uništilo u sušilici. Bolje ih je pustiti da se slobodno suše na zraku.
 • Odjeća od flisa. Flis je sintetički materijal i lako se može skupiti na visokim temperaturama, što može dovesti do nepovratne štete tijekom sušenja.
 • Kupaći kostimi. Elastični dijelovi kupaćih kostima mogu biti oštećeni, stoga je najbolje izbjegavati njihovo stavljanje u sušilicu.
 • Hulahopke. Sušenje u sušilici može izazvati da će se djelomično skupiti, što ih čini neupotrebljivima.
 • Kupaonski tepisi. Iako je tkanina samog tepiha izdržljiva, sušenje u sušilici može oštetiti gumenu podlogu, budući da visoka temperatura može uzrokovati njezino deformiranje.
 • Funkcionalna i vodootporna odjeća. Zbog metoda i procesa proizvodnje, ovi odjevni komadi mogu biti oštećeni toplinom.
 • Odjeća s naljepnicama koje se peglaju i gumiranim slikama. Slike bi se mogle odlijepiti ili puknuti zbog izloženosti toplini.
 • Obuća s zalijepljenim đonom. Ljepilo na određenim tenisicama ili cipelama može se otopiti u sušilici zbog visokih temperatura.
 • Odjeća oprana s omekšivačem za tkanine. Omekšivač potencijalno može začepiti sušilicu. Ako se ipak odlučite koristiti ga, preporučujemo redovito čišćenje filtra sušilice.
 • Odjeća s plastičnim patentnim zatvaračima. Plastični zatvarači se mogu potencijalno deformirati pod utjecajem topline sušilice.
 • Odjeća natopljena zapaljivim tvarima. Budite izuzetno oprezni ako su odjevni predmeti umrljani lakom za kosu ili ako prosipate benzin ili dizel dok popravljate automobil. Sušenje takve odjeće u sušilici može biti izuzetno opasno u ovom slučaju.

 

Suha odjeća u košari

Trikovi za bolju kvalitetu sušenja

Ako želite prekrasno mirisno rublje bez začepljivanja sušilice omekšivačem za tkanine, pokušajte koristiti parfem za rublje. Za razliku od običnih omekšivača, parfemi za rublje neće začepljivati vašu perilicu ili sušilicu, čime se čuva funkcionalnost vaše odjeće. Osim toga, sadrže obilje mirisnih ulja, osiguravajući da vaše rublje ostane intenzivno i dugotrajno svježe. Odaberite između šest omiljenih mirisa tvrtke Puella.

 

Kako bi vaše rublje bilo mekše i riješilo se statičkog elektriciteta, možete koristiti loptice za sušenje. Možete ih pronaći u različitim veličinama i dizajnima u trgovinama. One djeluju na omekšavanje rublja bez dodavanja kemikalija tako što se kreću i nježno trese rublje tijekom sušenja. Ovo također sprječava stvaranje nabora i dlačica.

 

Tajna sušenja posteljine je staviti samo nekoliko komada odjednom u bubanj. Time se sprječava izvlačenje naborane, vlažne hrpe iz sušilice. Ako želite sušiti druge odjevne predmete zajedno s posteljinom, preporučujemo da posteljinu stavite u sušilicu prvu po redu.

 

Odaberite odgovarajući program za sušenje za svaku vrstu odjeće. Informacije o tome koji program odabrati mogu se pronaći na etiketi odjeće. Za sušilicu potražite simbol kvadrata s krugom unutra. Precrtani kvadrat s krugom znači da odjeću ne treba sušiti u sušilici. Ako kvadrat nije precrtan, tkanine možete staviti u sušilicu. Temperatura sušenja označena je brojem točkica unutar kruga:

 • Kvadrat s krugom i jednom točkom unutra ukazuje da se tkanina može sušiti na niskoj temperaturi (do 60 °C).
 • Dvije točkice u krugu znače sušenje na srednjoj temperaturi (60 - 80 °C).
 • Tri točkice ukazuju na potrebu sušenja na visokoj temperaturi (iznad 80 °C).

 

Ne ostavljajte odjeću u sušilici dugo nakon završetka ciklusa sušenja. Odjeća je vruća odmah nakon završetka programa, što je pravo vrijeme za njihovo uklanjanje. Ostavljanje odjeće u sušilici predugo može uzrokovati nabore. Osim toga, može dovesti do neželjenog mirisa.

 

Ne otvarajte vrata sušilice tijekom ciklusa sušenja. Činjenje toga nepotrebno produžuje vrijeme sušenja omogućujući izlazak vrućeg zraka i ponovno zagrijavanje bubnja. Ako je moguće, smjestite sušilicu u toploj prostoriji. Nezagrijani prostori produljuju vrijeme sušenja.

 

Ponudili smo vam nekoliko savjeta o postizanju čiste i svježe mirisne odjeće koristeći sušilicu. Na vama je kojim od ovih savjeta ćete se inspirirati.

Back shopping