Zašto naš parfem gubi svoju snagu tijekom vremena, i koje metode možemo koristiti kako bismo produžili njegovu trajnost?

Jeste li ikada bili potpuno zaljubljeni u neki miris, samo da biste otkrili da nestaje brže od zvijezde padalice čim dođe na vašu kožu? Ne brinite se, niste sami! U sljedećim redovima otkrit ćemo znanstvene tajne iza ovog mirisnog misterija i podijeliti nekoliko pametnih savjeta kako produžiti trajanje vašeg omiljenog parfema i uživati u njemu još dugo vremena.

 

Bočica parfema i bilja

Njuh - tajanstveno i moćno čulo

Njuh je možda najmoćnije i najtajanstvenije čulo, jedno od prvih čula koje se razvija kod ljudi. Dijete počinje koristiti svoj njuh još i u maternici, a novorođenče, iako još uvijek bespomoćno maleno biće, već ima vrlo osjetljiv njuh i može razlikovati miris svoje majke i njenog majčinog mlijeka.

 

Njhuh izravno je povezan s hipokampusom, koji je dio mozga odgovoran za oblikovanje, organiziranje i pohranjivanje sjećanja. Dakle, sasvim je normalno da kada osjetite zapuh određenog mirisa, to potiče sjećanja na djetinjstvo, sušenje rublja u dvorištu vaše bake ili miris vaše prve ljubavi.

 

Što se događa u našem mozgu kada osjetimo miris

Naš osjet mirisa razvija se u našim ranim godinama, postajući ključan igrač u odrasloj dobi za razlikovanje između božanstvenih mirisa i smradova.

 

Kada osjetimo nešto, molekule mirisa ulaze u naš olfaktorni sustav i pokreću receptore koji šalju signale u mozak, uključujući regiju odgovornu za emocije. Zahvaljujući ovoj vezi između mirisa i emocija, mirisi imaju moć da utječu na naše raspoloženje.

 

Zašto se čini da mirisi nestaju s vremenom?

U našim nosnim šupljinama nalazi se osjetljiva sluznica bogata receptorima. Kada molekula mirisa dođe do njih, informacije se brzo prenose u mozak putem olfaktornog živca. Međutim, kada miris postane svakodnevna pojava, mozak ih prestaje registrirati.

 

Naša osjetljivost na mirise ovisi o različitim čimbenicima, poput pH vrijednosti, temperature kože i kvalitete parfema. Percepcija mirisa također varira tijekom dana - naši nosovi su najosjetljiviji ujutro, prije nego što ih utječu okolni mirisi. Drugi faktori koji utječu na osjetljivost našeg osjeta mirisa uključuju vlažnost zraka, vanjsku temperaturu, raspoloženje i čak hormone.

 

Što učiniti da mirisi traju duže

Evo nekoliko savjeta kako produžiti trajanje vašeg mirisa koliko je god moguće.

 

Nanesite parfem na kožu odmah nakon tuširanja i korištenja losiona ili kreme. Hidratizirana koža bolje zadržava molekule parfema.

 

Nanesite parfem na najtoplija područja tijela, poput vrata, unutarnje strane zapešća, unutarnje strane lakta, iza ušiju i unutarnje strane koljena.

 

Nakon nanošenja parfema, suzdržite se od trljanja kože; umjesto toga, nježno tapkajte svoja zapešća zajedno. Trenje razbija molekule mirisa, smanjujući gornje note parfema.

 

Jedinstveni proizvodi Puella 

Mirise možete nanositi ne samo na kožu, već ih možete obogatiti i svoju odjeću. Za tu svrhu, parfemi za rublje Puella odlična su alternativa uobičajenim omekšivačima tkanina. Upotpunit će vašu odjeću prekrasnim, dugotrajnim mirisom koji će vas pratiti tijekom cijelog dana. Ako kombinirate parfem za rublje s kremom za ruke ili pjenom za kupanje istog tona, miris će postati još intenzivniji.

 

Puella Parfem za rublje 

Puella nudi izbor od šest mirisa koji variraju od voćnih, cvjetnih, citrusnih, do mirisa lavande i vanilije, pa sve do mirisa cvijeta ylang-ylanga s nježnim biljnim podtonovima i začinjenim aromama.

 

Ako vam se s vremenom čini da vaš omiljeni miris postaje manje intenzivan, vaš se mozak možda navikao na njega i prestao ga prepoznavati. To je prilika da otkrijete i koristite drugi ili novi parfem neko vrijeme. Kada se vratite svom voljenom mirisu, ponovno ćete ga percipirati snažno i intenzivno, dopuštajući da vas obuzme njegova ljepota kao da je prvi put.

Back shopping