Kako pravilno oprati rublje? Praktični savjeti za mirisno i čisto rublje

Jeste li se ikada zapitali zašto vaše rublje ponekad smrdi ili izgleda izblijedjelo nakon pranja? Istina je da je savladavanje pravilne tehnike pranja prava umjetnost. Ako ste dosad samo ubacivali deterdžent, birali bilo koji nasumični program pranja i nadali se najboljem, vrijeme je za promjenu!

 

Pomoću nekoliko jednostavnih savjeta možete promijeniti svoju rutinu pranja, a vaša će odjeća biti zahvalna tako što će svaki put biti svježa, čista i mirisna.

 

pranje u perilici

Podesite ispravan program pranja za različite tkanine

Ključ svježeg i čistog rublja je postavljanje ispravnog programa pranja za vaše tkanine. Svaka tkanina zahtijeva različitu brigu.

 

Na primjer, pamuk se može prati u toplijoj vodi, dok delikatne tkanine poput svile, čipke ili vune zahtijevaju nježnije cikluse pranja. Hladnija voda je također prikladna za tamne boje kako bi se spriječilo izbljeđivanje.

 

Za jako zaprljano ili mrljavo rublje, odaberite program intenzivnog pranja ili ciklus dezinfekcije. Ovi ciklusi s visokim temperaturama ubijaju više bakterija i temeljito čiste tkanine poput platna, denima i mikrofibre.

 

Uvijek pročitajte etiketu na odjeći za upute kako pravilno oprati.

 

Izaberite prikladan deterdžent za rublje

Kvaliteta opranog rublja ne ovisi samo o odabranom programu pranja, već i o deterdžentu za rublje koji izaberete. Često odaberemo deterdžent prije nego odlučimo kakvu ćemo odjeću prati. Važno je zaustaviti se i razmisliti koji je deterdžent najbolji za vas.

 

Možete birati između praška, gela ili kapsula. Izbor bi trebao biti zasnovan na tipu i boji vaše odjeće, i zato na današnjem tržištu možete pronaći specijalizirane deterdžente za tamno, bijelo ili obojeno rublje.

 

Za delikatne tkanine odaberite blagi deterdžent

Kod pranja delikatnih tkanina kao što su svila, čipka i kašmir, ključ očuvanja njihove kvalitete je odabir blagog deterdženta. Deterdženti za pranje rublja u prahu mogu oštetiti vlakna i uzrokovati izbljeđivanje boja, stvaranje grudica i naboranost.

 

Tražite deterdžent za rublje posebno dizajniran za delikatne tkanine, koji:

  • je hipoalergijski i ne sadrži bojila ni parfeme koji mogu iritirati kožu i oštetiti tkanine,
  • nije toksičan i ima neutralan pH. Neutralan ili blago kisel pH (oko 5 do 8) je najnježniji za većinu tkanina,
  • i ne sadrži izbjeljivače koji mogu oslabiti vlakna.

 

Koristite odgovarajuću količinu deterdženta 

Jeste li znali da žlica ili čep koji dolazi s vašim deterdžentom može sadržavati do 10 puta više deterdženta nego što vam je zapravo potrebno?

 

Ako koristite previše deterdženta, s vremenom možete primijetiti neugodne mirise koji se nakupljaju na vašem rublju. Da bi vaše rublje ostalo svježe i mirisalo ugodno, važno je ne pretjerivati s deterdžentom, posebno kada perete manje količine rublja.

 

oprano rublje u košari

Odaberite manje centrifugiranje

Izaberite opciju niskog centrifugiranja ili bez centrifugiranja. Centrifugiranje na visokoj brzini može oštetiti tkaninu.

 

Da biste zaštitili delikatno rublje tijekom pranja, stavite ga u mrežastu vrećicu za pranje ili staru jastučnicu i zavežite. To sprječava zapetljanje i uvijanje.

 

Nemojte preopteretiti perilicu

Da bi vaše rublje ostalo mirisno, pazite da ne stavljate previše predmeta u perilicu odjednom. Ako je perilica rublja previše puna, to sprječava pravilno miješanje vode i deterdženta. Osim toga, prepunjena perilica neće učinkovito ocijediti odjeću.

 

Izvadite odjeću iz perilice čim prije

Suvremene perilice rublja dizajnirane su kako bi minimizirale stvaranje neugodnih mirisa i plijesni, ali preporučujemo da izvadite rublje odmah nakon završetka pranja. Pokušajte to učiniti unutar 1 sata od završetka ciklusa pranja. Ostavljanje opranog rublja u perilici rublja na dulje vrijeme može dovesti do stvaranja neugodnih mirisa, jer je vlažno okruženje idealno za rast bakterija i plijesni. Ako ne možete izvaditi rublje unutar sat vremena, učinite to što je prije moguće, idealno unutar 2 sata od završetka pranja. Ostavljanje rublja u perilici rublja predugo također može smanjiti učinkovitost korištenih parfema za rublje ili omekšivača tkanina.

 

Ako imate sušilicu kod kuće, pokušajte izvaditi rublje što je prije moguće nakon pranja, jer njezina upotreba znatno smanjuje rizik od nastanka neugodnih mirisa i plijesni, budući da sušilica uklanja većinu vlage.

 

sušenje odjeće na suncu

Na kraju, Dodajte parfem za rublje

Da biste rublju dali svjež i ugodan miris koji će trajati čak i nakon sušenja, dodajte parfem za rublje. Proizvodi poput parfema za rublje Puella posebno su dizajnirani da vašoj odjeći daju dugotrajan ugodan i svjež miris.

 

Istražite našu izuzetnu ponudu parfema za rublje, savršenu zamjenu za omekšivače. Ostavljaju vaše rublje mekim i prožetim jedinstvenim mirisima poput lavande-vanilije, citrusno-cvjetnih, Ylang Ylanga i začinjenog voća.

Back shopping