Je li se smrad počeo širiti iz vaše perilice rublja? Evo kako se s time možete nositi!

Jeste li primijetili čudan miris koji dolazi iz vaše perilice u posljednje vrijeme? Mnogi od nas već su se susreli s ovim problemom. Ali dobra vijest je da postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako bi vaša perilica ponovno mirisala svježe.

 

U ovom članku ćemo otkriti što uzrokuje taj smrad u vašem perilici i pokazati vam kako to riješiti. Pogledajte naše savjete kako to izbjeći u budućnosti.

pranje u perilici rublja

 

Zašto vaša perilica počinje zaudarati?

 

 • Isušena prljavština i sedimenti

Jedan od glavnih krivaca za taj čudan miris je nakupljanje ostataka deterdženta i omekšivača tkanina. Neke od tih proizvoda sadrže aromatične tvari i kemikalije koje se mogu zarobiti u brtvama ili crijevima i s vremenom početi smrdjeti.

 

 • Bakterije i plijesan

Još jedan problematičan uzrok su bakterije i plijesan. Ako previše dugo ostavite vlažnu odjeću u perilici nakon što se ciklus završi, stvarate savršeno uzgajalište za mikrobe koji uzrokuju neugodne mirise.

 

Nakon završetka ciklusa pranja, uvijek odmah izvadite odjeću i ostavite vrata perilice malo otvorena kako bi se zrak mogao kretati.

 

 • Zaboravljeni komad odjeće

S vremena na vrijeme, svi zaboravimo neki neprimjetan komad rublja, poput čarape, u perilici. Ta odjeća zatim ostaje vlažna neko vrijeme, postajući idealno uzgajalište za mikrobe.

 

 • Dulje vrijeme neaktivnosti

Ako perilica dugo stoji neiskorištena, voda može ostati u crijevima i spremnicima, što može početi smrdjeti. Zatvorena vrata i neventilirani odjeljci za deterdžent stvaraju idealne uvjete za plijesan.

 

bubanj perilice rublja 

 

 • Nerastopljeni ili niskokvalitetni deterdžent

Niskokvalitetni deterdžent možda se neće potpuno otopiti tijekom kratkih ciklusa, ostavljajući tanki sloj na površini bubnja gdje bakterije uspijevaju.

 

No ponekad, uzrok neugodnog mirisa može biti niskokvalitetni ili jeftin deterdžent koji se ne otapa dobro ili zapuši perilicu.

 

Kako ukloniti smrad iz perilice rublja?

Da biste se riješili tog smrada u perilici, trebat ćete je dubinski očistiti. Srećom, pronaći ćete jednostavna i pristupačna rješenja odmah u svojoj kuhinji koja možete isprobati.

 

 • Umjesto deterdženta za rublje, ulijte 2 šalice bijelog octa u perilicu rublja i pokrenite prazan ciklus na 90°C. Ocat dezinficira stroj i učinkovito uklanja mirise. Nakon završetka ciklusa, obrišite brtvu vrata i ostavite vrata otvorena da se potpuno osuše na zraku.
 • Ako čak i dozator deterdženta smrdi, posegnite za sodom bikarbonom. Izvadite ga iz perilice i temeljito isperite toplom vodom. Zatim, koristite spužvu kako biste očistili naslagu i prljavštinu. Na kraju, posipajte sodom bikarbonom unutra i pokrenite perilicu na 90°C.
 • Gumeni brtvilo perilice može biti zahvaćeno mrljama tamne ili crne plijesni. Za njihovo uklanjanje, pokušajte koristiti koncentrirani izbjeljivač ili poseban čistač za perilicu. Zapamtite da zaštitite ruke gumiranim rukavicama i oči zaštitnim naočalama dok radite kako biste spriječili moguće ozljede ili iritaciju.
 • Kada je u pitanju čišćenje filtra, pročitajte priručnik. Svaka perilica zahtijeva prilagođeni pristup čišćenju svog filtra, stoga je važno slijediti specifične upute za vaš model. Preporučujemo čišćenje filtra perilice svaka tri mjeseca kako biste osigurali njezin optimalan rad i dugotrajnost.

 

Izbjegavanje neugodnih mirisa u perilici rublja preventivnim mjerama

Kako biste izbjegli neugodne mirise koji dolaze iz vaše perilice, usredotočite se na preventivne korake. Držanjem prljavštine i bakterija pod kontrolom, učinkovito ćete odbiti bilo kakve neugodne mirise koji vrebaju u vašem uređaju.

 

čišćenje perilice rublja

 

 • Držite vrata perilice malo otvorena

Nakon svake upotrebe, ostavite vrata perilice i odjeljak za deterdžent malo otvorene kako bi se temeljito osušili.

 

 • Čistite filter i brtvu jednom mjesečno

Pokažite svojoj perilici rublja malo ljubavi tako što ćete je temeljito očistiti barem jednom mjesečno, s posebnom pažnjom na gumene brtve. Koristite vlažnu krpu umočenu u blago octeno rješenje kako biste obrisali sve ćoškove i šupljine, uklanjajući prljavštinu i ostatke vode. Nakon ovog postupka, svakako dobro obrišite brtve suhom krpom.

 

 • Smanjite vlažnost u kupaonici

Vlaga je idealno uzgajalište za plijesan i bakterije. Osigurajte da vaša kupaonica ima dovoljno ventilacije kako biste to spriječili. Razmislite o korištenju uređaja za odvlaživanje zraka ako je potrebno kako biste kontrolirali razinu vlage.

 

 • S vremena na vrijeme podesite pranje na višu temperaturu

Za temeljito čišćenje koje se bori protiv bakterija kako u perilici tako i u vašoj odjeći, važno je povremeno koristiti cikluse s višim temperaturama. Pored vašeg uobičajenog pranja na 40°C, povremeno ubacite predmete poput posteljine ili ručnika u vrući ciklus na 90°C.

 

 • Odaberite kvalitetne deterdžente i omekšivače tkanina

Kada birate svoje osnovne potrepštine za pranje rublja, birajte vrhunske deterdžente i omekšivače tkanina. Te brendove s police može biti uzrok bržeg začepljenja vaše perilice rublja i početka neugodnih mirisa.

 

Predlažemo razmatranje alternativa, poput proizvoda iz brenda Puella. Ovaj brend nudi univerzalni gel za rublje Puella, koji se ističe po visokoj učinkovitosti i efikasnosti.

 

Ako želite svojoj odjeći pružiti dodatni mirisni poticaj, koristite Puella parfem za rublje zajedno s gelom za rublje. Savršeno se nadopunjuju, neće začepiti perilicu i osiguravaju prekrasan, dugotrajan miris na vašoj odjeći.

 

mirisna perilica rublja i rublje

Back shopping